SEMPER IDEM NE QUID NIMIS:
Altijd dezelfde, maar zonder overdrijving; Ik ben altijd dezelfde, maar hierin overdrijf ik niet!
In 1943 liet Piet van Solt [1897-1978] ook een ex libris ontwerpen door het bureau Taxandria. In dat ex libris voerde hij astrologische en militaire elementen in. Een ex libris of exlibris (Latijn: uit de boeken; meervoud 'ex-librissen' maar ook 'ex-libris') is een papieren eigendomsplaatje dat in een boek wordt geplakt ter preventie van diefstal. Ex-librissen kunnen ook direct in het boek worden gestempeld of gestanst. Een ex-libris toont vaak de woorden ex libris (dat wil zeggen 'uit de boekencollectie van ...'), de naam van de eigenaar van het boek en meestal een figuratieve, emblematische afbeelding. Dat kan een familiewapen zijn, een monogram, of een vrije voorstelling. De afbeelding is vaak sterk verbonden met de eigenaar. Soms vermeldt het ex-libris een persoonlijke spreuk of motto. Het ex-libris wordt voorin het boek geplakt (vaak in wat duurdere exemplaren, zoals bibliofiele uitgaven), meestal op het schutblad.
In dit wapen geeft Piet van Solt zijn persoonlijke spreuk, de uitdrukking van zijn karakter:
SEMPER IDEM NE QUID NIMIS: Altijd dezelfde, maar zonder overdrijving; Ik ben altijd dezelfde, maar hierin overdrijf ik niet! Piet van Solt was Voorzittend Grootmeester van de Opperraad van de Maçonniek Kosmopolitische Ritus - Maçonniek Astrologisch Humanistische Ritus -, welke zich met uitsluiting van sociale, economische of politieke tendensen geheel op religieus terrein bewoog, nooit onderdeel geweest van de Nederlandse of Internationale Orde der vrijmetselaars, maar in 1918 uit de "Le Droit Humain" gezet.
NB SEMPER IDEM heeft als betekenis: "van oudsher dezelfde", of "steeds dezelfde", dan wel "altijd dezelfde". Dat betekent: "ik ben geen windvaantje, ik blijf mijn karakter trouw, je weet wat je aan mij hebt". NE QUID NIMIS is afkomstig van Terentius en wordt letterlijk vertaald als "doe niet al te veel". In de verbinding met 'semper idem' is het een toevoeging 'niet iets al te zeer', dat wil zeggen 'het dezelfde zijn' is géén starheid, geen onbeweeglijkheid. Het gaat dus om 'alles met mate' [ook het feit dat ik altijd dezelfde ben], of 'ik overdrijf het dezelfde zijn niet'.
Gesloten helm duidt op afkomst van vóór 1400. Kroon met zwaan uit de tijd der Rozenkruisers. Gevierendeeld:
Rechterbovenveld: een kruis inclusief bisschopstaf en zwaard.
Linkerbovenveld: du Moulin > een molen; alleen dit gestileerde molenteken verwijst naar het oorspronkelijke familiewapen.
Linkerbenedenhoek: een roostermarteldood.
Rechterbenedenhoek: drie zwaarden, symbool van de Schotse Ritus [voorloper Vrij Metselaren]
Midden: een steen als topsteen van een borg, met daarin een gaffelvormig kruis met roos.
TERUG NAAR START